17.02.2009 14:36

Záchrana dat

Toto je můj koníček nebo spíše úchylka. Zajímá mne co je možné, abych si byl schopen poradit, až to na mne dopadne s celou vahou. Se zatím nabytými zkušenostmi se zde s Vámi podělím.

Varování!

Pokud jsou Vaše data opravdu důležitá, nezkoušejte žádné utility, a disk  okamžitě předejte patřičně vybaveným odborníkům. Každý start počítače i každý další přístup na disk je sázkou do loterie. Po velkém otálení nebo nezdařené opravě už nemusí být pomoci! Nejspíše právě nevhodně použité utility na záchranu dat vaše data definitivně zničí. Patřičné znalosti a vybavení má TDP-Ontrack. Tuto firmu mám vyzkoušenu a vím o ní dost, abych jí mohl důvěřovat a doporučit ji.

V záchraně dat plně platí zásady: "polovina chytrosti je být chytrý včas", "dvakrát měř a jednou řež" a "je mnoho povolaných, ale málo vyvolených". Zvláště to poslední je zásadní. Ne každý, kdo nabízí obnovu dat, je toho schopen a hlavně je schopen zavčas přestat, než to ještě více pokazí. Pro amatéra a poloprofesionála jde o riskantní jízdu jednosměrkami, kde kdo jednou špatně odbočí, skončí ve slepé uličce. Pár užitečných pokynů:

  1. Pokud diagnostické utility výrobce disku hlásí fyzickou závadu, máte dvě možnosti. Buď okamžitě předat disk do patřičně vybavené laboratoře s velkou nadějí na obnovu všech dat nebo se pokusit zachránit vlastními silami, co se dá, a se zbytkem se rozloučit. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, buďte předem smířeni s variantou totálního neúspěchu. Pro první možnost se rozhodněte nejlépe okamžitě. S časem a neúspěšnými pokusy se naděje rapidně snižuje, a náklady na obnovu rostou.
  2. Jestliže je disk vadný na fyzické úrovni, vůbec nemá smysl provádět na něm jakékoli pokusy o obnovu struktury dat. Je nutné co nejrychleji obnovit to důležité na spolehlivé místo. Buď jej okamžitě předejte profesionálům, nebo si klidně hrejte, ale počítejte s nejhorším i když můžete mít štěstí (a já Vám ho přeju).
  3. Než začnete opravovat závady dat na pevném disku, je dobré mít jistotu, že zbytek počítače je plně funkční. Doporučuji provést minimálně alespoň test paměti.
  4. Pro analýzu systémového disku jsou nevhodná Windows, protože než nastartují, tak provádí další změny. Jako dobrý start lze použít diagnostické utility výrobce disku nebo live distribuce Linuxu pro forenzní účely, např. Helix.
  5. Než povolíte jakoukoli změnu na disku, musíte si být na 200% jisti, že tato změna bude k lepšímu. Bohužel u většiny software zadarmo a z akcí si právě tím člověk nemůže být jist. Jistotou je neprovádět žádné změny a kopírovat na jiné médium.
  6. Utilita pro obnovu vymazaných dat buď musí být schopna spuštění bez instalace např. z USB flash disku nebo musí být na počítači předem nainstalována.
Co někdy pomáhá a je to zadarmo, pokud to dopadne dobře

Můžete zkusit disku, který odmítá normálně pracovat, pomoci tím, že jej v igelitovém pytlíku vychladíte v mrazáku. Potom jej (stále v pytlíku, aby Vám na něm nekondenzovala voda) připojíte k počítači a bez zbytečných prodlev zkuste kopírovat věci podle důležitosti. Dobu můžete prodloužit obložením chladicími vložkami do kempingových chladniček vymraženými v mrazáku spolu s diskem.

Kalok KL-343

Na obrázku je harddisk Kalok Octagon KL-343, což byly nepochybně nejhorší harddisky na světě. Za příspěvek do sbírky děkuji příteli Otovi.

—————

Zpět


Kontakt

Ing. Pavel Rybka

Doubek 11
Doubek
251 01


+420-607 482 089